Art of CGI  8 Ağustos 2018   Ana Sayfa/Röportaj  

Volkan Kaçar ile Röportajımız

6 yıl önce

Ülkemizde ve dünyada adından sıkça söz ettiren sayılı CG Artistlerden Volkan Kaçar ile yaptığımız röportaja geçmeden önce sanatçıyı Artstation, Behance‘dan Instagram‘dan ve Facebook‘tan takip etmek isterseniz linklere tıklayabilirsiniz. Ayrıca sanatçıya destek olmak isterseniz Gumroad sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Sözü fazla uzatmadan değerli sanatçımıza acil şifalar diliyoruz ve sizleri yılların tecrübesiyle başbaşa bırakıyoruz.

1-Bu sektörde sizi tanımayanın pek yoktur ama biraz kendinizden bahseder misiniz? Volkan Kaçar kimdir?

1982 yılında Türkiye’nin Mersin Şehrinde doğdum ve Amiga ile doksanları başında bilgisayara aşık olmuş bir insanım ve daha sonra Discreet 3d Studio MAX 4 ile bilgisayar grafiğinin sihirli dünyasını keşfettim, tabi ki o günden sonra sürekli çalışarak kendimi eğittim ve geliştikçe farklı firmalar için, mimari, otomotiv görselleştirme ve oyun modelleri üzerine çalıştım, şuanda freelancer olarak bu sektördeki yaşamıma devam ediyorum tabiki zaman ne gösterecek onuda bekleyip göreceğiz.

volkan-kacar

2-Daha önceki yıllar da İstanbul vs illerde ki iş tecrübeleriniz nelerdir. Kaç yıldır 3D ve tasarım işleri ile uğraşıyorsunuz. Kısaca Volkan Kaçar’ın dünü ve bugünü hakkında neler söylemek istersiniz?

İstanbul Şehrinde uzun yıllar bulundum ve bulunduğum bu zaman içerisinde ,birkaç eğitim merkezinde 3ds max ve vray eğitimi verdim bir çok genç arkadaşın bu sektöre girmesini sağladım, bu benim için çok önemliydi, bunun dışında yine bazı firmalara mimari sunumlarda yaptım, ancak daha çok yurt dışı Mercedes,Toyota ve Hyundai gibi firmalar ile çalıştım.

volkan-kacar

3-Gözlemlediğimiz kadarıyla genelde yurtdışından teklifler alıyorsunuz? Bugüne kadar hangi büyük firmalardan iş teklifi aldınız, tekliflerin maddi boyutu ve ayrıntıları hakkında neler söylemek istersiniz?

İyi gözlemle mişsiniz çünkü emin olun yurt içinden önemli bir teklif almadım, aldığım birkaç tane oldu ancak anlaşamadık, genelde maddi yönlerden, şirketin çalışma şeklinden vb sıkıntılar çıktı, bunun sebebi bende olabilirim çünkü serbest olmadığınız zaman, sürekli birilerinin sizi izlediğini düşündüğünüz zaman başarılı olamıyorsunuz. Türkiye’de henüz bu sektörde anlayış oturmadı ben böyle düşünüyorum.

Yurt dışından çok önemli birkaç firmadan teklif aldım ancak bazen benim sorunlarımın olduğu döneme denk geldi bazende politik sorunlar çıktı olmadı ama bu olmayacak değil halen teklifler alıyorum. Ne kadar büyükler bilmem ancak çoğu sektörde tanınmış firmalar en başta Ubisoft bu çok değerliydi daha sonraları birkaç defa Realtime UK firmasından teklif aldım, bunları Taylor James ve Eidos takip etti.

volkan-kacar

4-Freelancer işler yapan ve dünya genelinde birçok ödül almış biri olarak freelancer iş yapan arkadaşlara çalışma hayatı hakkında önerileriniz nelerdir?

Şunu söyleyebilirim ki Freelancer çalışmak hiç kolay bir iş değil bunun bilinmesi lazım, çünkü öncelikle çok büyük bir çevreye sahip olmanız gerekli, portfolyonuz sağlam, kaliteli ve yaptığınız işe uygun olmalı. Örnek vermek gerekirse uzmanlığınız ne üzerineyse, mimari, oyun modelleri veya motion graphic vs böyle gider bir çok sektör var, yani sürekli mimari iş yapan birisi geçipte karakter animasyonu alırsa, tıkanır başaramaz ve itibarı düşer o yüzden portfolyonuz neyse onun üzerine iş almaya ve ilerlemeye özen gösterilmesi lazım.

volkan-kacar

5-Dünya genelinde ve ülkemizde yaptığınız çalışmalara aldığınız ödüller, girmiş olduğunuz sanat galerileri vs nelerdir.

Benim bir çok çalışmam yabancı önemli web siteleri ve dergileri tarafından bir çok defa ödüllendirildi. Bunlardan dergi olarak 3D World, 3D Creative Magazine, InCG  Magazine yine CG Arena sitesinin online dergisinde yer almıştım, birkaç tane daha dergi vardı unuttum, sanat galerisi ve yine ödül olarak, CG SOCIETY sitesinden 2 defa CG Award kazandım, 3D Total sitesinde 9 veya 10 yanlışım olmasın ödülüm ve  1 tanede yapım aşamalarını anlattığım dersim var, bunlar dışındakileri pek önemsemediğim için söylememe gerek yok. 😊 Yerli  olarak bir tek sizin web siteniz ilgilendi bunun içinde ayrıca Teşekkürler.

volkan-kacar

6-Yeni bir çalışmaya başladığınızda, ilerleyiş aşamalarınız nedir?

Aslında ben ara ara bir çok çalışma yaparım, bunların çoğu, zaman geçirmek ve paslanmamak için olur ancak önemli ve gerçekten yapmayı istediğim ve detaylarına zaman harcadığım bir çalışma yapacaksam eğer, öncelikle kafamda zaten bir sahne vardır ancak onu tam anlamı ile toparlamak için bazı kullandığım yani referans resim bulduğum web siteleri var, bunların en önemlisi Pinterest burada aradığınız aklınızda olan  her fotoğrafı bulabilirsiniz, bir diğeri Photobash burasıda vazgeçemediğim fotoğraf sitelerimden birtanesidir.

Referans fotoları ayarladıktan sonra kabaca sahneyi belirlediğim ve fazla bozmayacağım kamera açısına göre detaysız modeller ve bir ışık düzeneği kurarım. Sebebi şu ben ilerlerken sürekli render alıp bakarım bu hem detayları daha iyi görmemi hemde hevesimi kaybetmeden ilerlememi sağlar.

Bunun dışında kameranın bir başka faydası ise ölçüde yanlış ilerlememi engeller, zaten daha sonra tek tek her model ile uğraşırım detayları halleder UV haritasını açar ve kaplarım en son işlem ise render ve Photoshop ile biraz müdahale gerekirse paint.

volkan-kacar

7-Mimari Görselleştirme ile pek ilgilenmemenizin özel bir nedeni var mı? CG nin daha hangi alanı ilginizi çekiyor. İleriki zamanlarda CG ile ilgili olarak yol haritanız nedir?

Aslına bakarsanız Mimari ile ilgileniyorum yani yaptığım bir çok çevresel çalışmada mimariye giren modellerde mevcut, ben sadece cam gibi tertemiz mimari yapmıyorum aramızdaki söylenişi bu garip ama öyle buda sevmediğimden değil sadece  o işi profosyenellerine bırakmak için yapmıyorum çünkü mesleğim o değil, ayrıca bu mesleğinde  ülkemizde hakkını veren  önemli bir çok isim var.

volkan-kacar

8-Yazılımlar birer araç olsa da tasarımlarınızda aktif olarak kullandıklarınız, öğrenmeyi düşündükleriniz nelerdir?

Tasarımlarımda yaptığım işlere göre değişen bir çok yazılım mevcut. Hard surface modellemelerde genelde 3D Coat, 3Ds Max, Fusion 360 ve Blender programlarını ağırlıklı olarak kullanıyorum, yine kumaş yapımında Marvelous Designer, kaplamalar için yine 3D Coat kullanıyorum. Öğrenmek istediğim şuana kadar pek gerek duymasamda Zbrush olabilir ama daha çok ZModeler için.

volkan-kacar

9-Çalışmalarınızı nihai sonuca ulaştırırken kullandığınız render motoru yazılımı ya da yazılımları nelerdir? Ayrıca CPU/GPU render motorları hakkında düşünceleriniz nedir?

Render motorları çok çeşitli, ben ilk olarak 3ds Max içinde standart render aracı scanline render ile başladım. Bu bana ışık konusunda uzmanlaşmamı sağladı, sonra Brazil r/s vs derken araçlar çoğaldı ve şuan 3ds max Corona render ve Blender içerisinde Cycles render motoru ile devam ediyorum. Cycles renderın 3ds max versiyonuda mevcut ancak şuan beta olduğu için Blenderdaki gibi stabil çalışmıyor.

CPU veya GPU desteği  ile ilgili pek yorumda bulunamam ancak ben önceden GPU destekli Octane render kullanan birisi olarak hız konusunda evet ama program içerisindeki destek konusunda zayıf olduklarını düşünüyorum ve memory sorunları ile çok karşılaşılabilir ayrıca GPU render kullanacaksanız çok daha fazla masraflı oluyor.

volkan-kacar

10-Bu işler için iş istasyonu ne kadar gerekli? AMD/İntel yarışında donanımsal olarak tercihiniz nedir. Ayrıca şu an aktif olarak kullandığınız PC donanımı nedir?

Kısa ve öz donanım işlerinden hiç anlamam bana bu konularda çok sorular geliyor ve cevap veremiyorum çünkü uzmanlık alanım değil ancak bende şuan sağlık nedenlerinden dolayı normal orta seviye bir diz üstü bilgisayar var ve birtanede Dell marka 16 çekirdekli çift ekran kartlı bir Workstation var ancak yatıyor 1 senedir 🙂

volkan-kacar

11-Ülkemizde ve dünya genelinde örnek aldığınız yakından takip ettiğiniz sanatçı veya sanatçılar

Dünya genelinde ve ülkemizde gerçekten çok önemli sanatçılar mevcut tabiki benimde ara ara takip ettiğim isimler mevcut aklıma gelen şuan sürekli takip ettiğim Cem Tezcan var Substance gurusu, mesela Uğur Ulvi Yetişkin var Motion ve karakter animasyonunda iyi, Serhan Dereli var modelleme konusunda, ayrıca  VFX sektöründe ülkemizde olmasada yerli Timuçin Özger var Mimari alanında Cihan Özkan ve bir çok sanatçımız var sayısı fazla olduğu için ilk aklıma gelen birkaç kişi var Levent Oget, M.Serhat Sezgin gibi. Yabancı olarak  takip ettiğim genelde Vitaly Bulgarov, Gavriil Klimov ve Marek Denko gibi isimler.

volkan-kacar

12-CG ve tasarım konularında takip ettiğiniz online platformlar, siteler, facebook grupları hangileri?

Sürekli takip ettiğim https://www.learnsquared.com/ var ayrıca bunların Twitch  ve Youtube kanallarıda mevcut. Ayrıca CG Society, Art Station, Behance ve ART OF CGI  gibi siteler var. Facebook’ta ise Z Akademi ve CG Record.

volkan-kacar

13-Ülkemiz CG ve 3D sektörü hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Aslında Mimari dışında pek bir düşüncem yok bu konuda iyiyiz her ne kadar tasarım anlamında pek bir şey üretilmesede iş imkanı olarak iyi 🙂 ben bunun dışında pek gelişeceğini sanmıyorum.

14-Sizce mükemmel render ve ışık ayarı nedir. Bu şehir efsanesi hakkında ki düşüncelerinizi bir de sizden duyalım?

Böyle bir şey yok yalan 🙂 Mükemmel olan sahneye bakışınızdır, mükemmellik için komple bir sahnenin iyi olması lazım, modeller, kaplamalar ve kamera açısı. Işıklar renkleri şiddetleri  en son render ayarı ki emin olun diğerlerinden daha az öneme sahip. Bunlar dışında Photoshop bilgisi çok önemli her ne kadar bizim ülkede Photoshop kullanmadım  bak kullanmadan bile kaliteli aldım yazılsada, alamadığını bilmesi lazım 🙂

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir