Art of CGI  15 Aralık 2017   Ana Sayfa/Blog  

Artısıyla Eksisiyle Lumion 8’i İnceliyoruz

6 sene önce

FGA Mimarlık kurucularından sayın Gürdal Atlamaz beyefendinin teklifleri üzerine devrim niteliğindeki yeni Lumion 8’i bir hafta deneme şansımız oldu. Türkçe dil desteği de olan yazılım bu sürümde yepyeni özellikler ile geldi. Bunlardan ve deneyimlerimizden aşağıda ayrıntılı şekilde bahsedeceğiz.

Öncelikle şunu belirtelim başlıkta eksiği yazmış olsam da dişe dokunur bir eksiği yok. Şunu da bilmekte fayda var. Lumion ticari amaçlı kullanımlarda animasyon gibi normal bilgisayarlar için çok külfetli olan işleri kısa sürede halletmek için çıkarılmış bir yazılım. 3ds Max, Cinema 4D gibi yazılımlar gibi modelleme özelliği yok. Dışarıdan hazır alınan objeler üzerinde çalışma imkanı veriyor ve SketchUp dosyalarını direk tanıyor. Yani SketchUp ve MAX’ten yapacağınız aktarımlarda FBX, DAE gibi ekstra bir formata ihtiyacınız olmuyor.Ama MAX sahnesi almak için 3ds Max yazılımının bilgisayarınızda yüklü olması gerekiyor.

Kesinlikle V-Ray, Corona, FStorm gibi diğer render motorlarıyla karşılaştırılması bence yanlış. GPU üzerinden çalışan diğer render motorları hızlı olsa da tek kareden ziyade animasyon işlerinde hiç bir zaman Lumion’un hızına erişemiyor günümüzde. Unreal Engine motorunu kullanan Twinmotion gibi rakipleri olan yazılım, bu yeni sürümüyle (Lumino 8) gerçekçilik anlamında onu geride bıraktığı aşikar.

Bir oyun motoru mantığında çalışan yazılım için günümüzde en dişli rakip olabilecek yazılım: Mimari anlamda da sıkça kullanılmaya başlanmış olan Unreal Engine. Ama Unreal’dada Light Map olayları falan açıkçası zulüm. İç mekan mimari animasyonda gerçekçilik için ideal belki ama Lumion ile yapacağınız dış mekan ve peyzaja yönelik bir işte zaman bakımından Unreal’da harcadığınız zamanın 5’te biri süreye yaparsınız.

Ayrıca Unreal Engine oyun motoru gibi 6.3 sürümünden itibaren VR çıktısı vermeye başlayan yazılımın bu özelliği için MyLumion bulut hizmetine ihtiyacınız var. Ve MyLumion sadece Pro sürümde kullanılabiliyor.

lumion 8

Şimdi yukarıdaki çalışmaya ilk baktığımızda yazılım daha piyasaya çıkmadan önce açıkçası ben dahil, kesin Photoshop ile post işlemi var dedik. Ama kullanınca bunun böyle olmadığı aşikar. Yukarıdaki resmin aynısını GTX 1080 kartla 3840×2160 çözünürlükte sadece 30 saniye gibi kısa bir sürede çıkarana kadar bende inanmıyordum.Ve üstteki sahne gibi bir çıktı neredeyse hiç photosopa ihtiyacınız yok. Sadece ufak renk düzenlemeleri ve LUT işlemleri için kullanabilirsiniz Photoshopu.

Yukarıdaki gibi bu yoğunlukta ağaçlarının olduğu bir sahnede normal render motorlarının akacağı süre GI özelliklerine bağlı olarak minimum 30 dakikadan başlar. Lumion’un bu sürümünde ağaç olayını bitirmiş adamlar ve Lumion Peyzaj mimarları için biçilmiş kaftan niteliğinde bir yazılım.

Diğer ayrıntılara geçmeden fiyatına gelecek olursak, kur farkından dolayı 15 bin tl gibi bir fiyata sahip olan yazılım biraz pahalı. Oda bizdeki kur farkından kaynaklanıyor. Ama ticari anlamda animasyon işi için düşünüyorsanız bu ücreti tek projede bile çıkarmanız muhtemel.

Nasıl PC donanımına yatırım yapıyorsak, animasyon gibi maddi getirisi yüksek işler için 4300 den fazla objeye sahip Lumion 8’i almak çok mantıklı. Bu sayede Lumion 8 yanında bu kadar büyük bir kütüphane size neredeyse bedavaya gelmiş oluyor. Evermotion ve aXYZ gibi ünlü firmalara ait modeller kütüphanede hazır olarak geliyor. Ve buradan tüm kütüphaneye göz atabilrisiniz.

Dişe dokunur bir eksiğinin olmadığını söylemiştik. Animasyon için riglenmiş halde gelen insan modelleri açıkçası gerçekçilikten uzak. Ve tek kare renderlar da insan için photoshop kullanmak daha mantıklı. Ama diğer programlar ile yapacağınız bir mimari animasyonda yolda yürüyen rigli bir insan modeli hazırlamak, toplu halde sokaklarda farklı şekillerde yürüyen insanlar mı tam bir vakit kaybı olacaktır.

lumion 8

lumion 8

Şimdi yukarıdaki 2 sahne Lumion 8 ortamında tarafımca hazırlanmıştır. (Alttaki sahneyi peyzaj eklemeden render almıştım) Üstteki güneşli sahne 7680×4320 çözünürlükte poster baskısı kalitesinde render edilmiştir. GTX 1080 kart ile bu kadar yoğun çim, çiçekler ve ağaçların olduğu sahne sadece 1.23 dakika sürmüştür.

Bu kadar detaylı peyzajın olduğu sahneyi, bu kadar kısa sürede render eden Lumion 8’e devrim niteliğinde gelişme göstermiş sözünü sonuna kadar hak ediyor. Ve yukarıdaki 2. sahne için yağmur efekti vermek sadece 10 saniyenizi alıyor. Özel efekt kütüphanesi ile sahneler arası geçiş çok kolaylaştırılmış. Ve 2 noktalı perspektif özelliğini çok beğendim. (Bunun için fotoğraf-resim-kaçışlı perspektif kurallarını inceleyebilirsiniz.)

Bir diğer eksi olarak gördüğüm özelliği ise MyLumion için VR çıktısı alırken render süresinin tahmin ettiğinizden çok daha uzun sürüyor olması.

Hazır Lumion sahnesi üzerinde yaptığım video render testinde ekran kartının sıcaklığı 64-68 derece arasında değişti. 720p çözünürlük için 25 frameden 4 saniyelik çıktı için beklediğim süre 3.45 dakika oldu.

Sonuç itibariyle Lumion 8 olmuş mu? Olmuş. Ticari anlamda mimari animasyon Mimarlar, Peyzaj Mimarları, 3D Görselleştirmeciler için geniş kütüphanesi ve bir çok teknik özelliği ile on numara yazılım. Animasyoncuların tercih etmesi gereken biraz pahalı da olsa ortaya çıkardığı hızlı sonuçlar ile kendini kısa sürede amorti edebilecek bir animasyon çözümü.

Tabi ki bunlar benim 1 haftalık kullanımda ortaya çıkan fikirler. Benim beğendi mi beğenmeyebilirsiniz yada tam tersi düşüncelere sahip olabilirsiniz. Tamamen göreceli bir durum. Ama sanatsal işler yapmayacaksanız, tamamen ticari mimari görselleştirmeler üzerine uğraşıyorsanız ve özellikle animasyon kısmına odaklıysanız hani yazılımı çokta yerden yere vurmanın bir anlamı yok açıkçası. Başka bir yazıda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın.

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

“Artısıyla Eksisiyle Lumion 8’i İnceliyoruz” için 2 cevap

  1. ayşe dedi ki:

    Merhaba,
    Render ile ilgili hangi programı kullanacağımı bilmiyorum. Kendi firmam için bir kaç ev modeli çizmek istiyorum.bunun için nerden başlamam gerekiyor ? yardımcı olur musunuz ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir