Yaptığı teknik animasyonlar ve aldığı ödüller ile adından sıkça söz ettiren Teknik Tasarım Uzmanı ve CG Artist Kenan Yüksel ile kariyeri üzerine röportaj yaptık. Sanatçının behance profiline buradan ulaşarak çalışmalarına ayrıntılı göz atabilirsiniz.
1- Sizi tanımayan arkadaşlar için Kenan Yüksel kimdir?
1985 İstanbul doğumluyum. Makine Ressamlığı bölümü mezunuyum, iş hayatına elektromekanik parçalar üreten bir firmada “Teknik Ressam” olarak başlamış olup sonrasında çok kısa bir reklam ajansı tecrübem oldu, devamında ise sektöründe Dünya’nın öncü firmaları arasında yer alan mobilya aksesuarları üreticisi “Samet A.Ş.” şirketinde 9 yılı aşkın süredir çalışmaktayım.
2- 3D alanındaki iş tecrübeleriniz ve piyasa deneyimleriniz nelerdir?
2002 senesinde teknik ressam olarak başladığımda Autocad ile çizimler yaparken kendi içerisinde yer alan 3B modelleme kısmıyla enjeksiyon kalıplarının parçalarını çizerek başladım. Devamında çok kısa bir süre reklam ajansında çalışmaya başladım ve bu sürede abimin yönlendirmesiyle 3ds Max ile tanıştım.
Sonrasında şu an hala çalışmakta olduğum firmada 4 yıl Ar-Ge departmanında Solidworks kullanarak teknik ressamlık ve ürün tasarımı yaparak geçtikten sonra aklımda yer etmiş olan 3ds Max’e geçip çalışmalarımı da animasyon ile pekiştirmek istediğimden dolayı Pazarlama Departmanına geçiş yapıp firmanın ürettiği tüm ürünlerin kullanım kılavuzlarını, tanıtım/imaj görselleri ve ürün montaj animasyonlarının yanı sıra tanıtım animasyonlarını zevkle elimden geldiğince yaparak çalışmaya devam ediyorum.
3- Bir çalışmaya başladığınızda finale gelene kadar ne gibi bir süreç takip ediyorsunuz?
Bir animasyon sürecini baz alırsak, belirlenen ürünün prototipi üzerinden nasıl çalıştığını, nerelerde kullanıldığını, ürün özelliklerini, rakiplerinden ayıran artı özelliklerinin neler olduğunu öğrendikten sonra, tasarımcısından ürüne ait malzeme bilgilerini alıyorum.
Daha sonra plastikse ne çeşit plastik, metal ise ne çeşit metal, renkleri, vs. sonrasında kaplama işlemlerine geçtikten sonra kurguya göre farklı açılarda deneme renderları alarak ışık ayarlarını hazırlıyorum. Devamında yine kurguyu baz alıp sahnelere bölerek animasyonları yaptıktan sonra final renderları ile sahneleri birleştirip gerekli düzenlemeleri yaparak çalışmamı tamamlıyorum.
4- Bilgisayar grafikleri ile ne zamandır uğraşıyorsunuz ve bu seviyeye ulaşmanızda ne gibi aşamalar kat ettiniz?
Çalıştığım firmalarda aldığım görevlere göre aralarda boşluklar olmasına rağmen 2008 senesinde ilk 3ds Max ile tanıştım aralıksız olarak ise 5-6 yıl diyebilirim. İlk başta kendi imkânlarımla bir noktaya kadar gelebilmiştim ama hayalim animasyon yapmak olduğu için sonrasında eğitime gittim.
Bu eğitimde animasyon ile ilgili bildiklerini anlatması yanı sıra hayat ve iş tecrübesiyle ilgili verdiği bilgilerle bir ömür boyu bana ışık tutacak olan Ergin TEZER’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Bu eğitim sonrasında ise eğer bir noktaya gelebilmişsem ki ben çok fazla eksiğim olduğu kanaatindeyim çok fazla çalışmaktan geçtiğini belirtmek isterim.
5- CAD yazılımları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? 3ds Max gibi bir yazılım ile bir CAD yazılım arasında dosya transferlerinde nelere dikkat etmek gerekir?
Açılımı Computer Aided Design (CAD) olan “Bilgisayar Destekli Tasarım” anlamına gelen program türleridir. Piyasada kabul görmüş şekli ile üretim yapan firmalarda kullanılan bu programlardan benim bildiklerim “Solidworks, AutoCad, Catia, Pro Enginneer.” Buna benzer bir çok program da yer alır.
Dosya transferi olarak ise; önceki yıllarda çok sorunlu idi ve çok zorluklarını yaşamakla beraber sanırım 3ds Max 2015’ten sonra Solidworks datasını herhangi bir başka formata çevirmeden (iges,step,fbx,vs.) direkt olarak import etme imkanı vermeye başladı.
Burada benim önerim ilk önce Solidworks datasını import ederken açılan pencereden “Convert to Mesh” seçeneğini “OFF” konumuna getirmeleri bunun sebebi, gelen parçalar sorunsuz gibi gözükse de yüzeydeki segmentler uygun formu alması için çok fazladır bu segmentlerin düzgün gözükmesini sağlar. Ve yine import edilen datayı “Object” olarak kabul ettiği için sonrasında 3ds Max içerisinde müdahale etmek biraz daha karmaşık ve zor olabileceği için bu şekilde çalışacak arkadaşlara modelini sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde “Solidworks’te” bitirmelerini ve o şekilde import etmelerini öneririm.
6- Tecrübelerinize dayanarak mekanik animasyon projeleri geliştirmek isteyenlerin A dan Z ye dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?
Mekanik animasyonların genelde amacı bilgi vermek olduğu için yapılacak animasyonun işlem sıralarını baştan sona çok iyi anlayıp, kurgulayıp açıklayıcı notlarla storyboard’larının oluşturulması çok önemli. Bunun dışında her çalışmada olduğu gibi onay ve kontrol süreçlerinin çok sıkı takip edilmesi en önemli unsurlar bence.
7- Yazılımlar birer araç olsa da çalışmalarınızda aktif olarak kullandıklarınız, öğrenmeyi düşündükleriniz nelerdir?
3ds Max, Solidworks, 3D Via Composer, AfterEffect, Premiere Pro, Photoshop, İllustrator aktif olarak kullandığım programlardır. Ayrıca aklımda olan bazı projeleri gerçekleştirmek ve çalıştığım sektörde geleceği olduğunu düşündüğüm için Unreal Engine programını öğrenmek ve yakın zamanda başlamak istiyorum.
8- Yerli ve uluslararası arenada aldığınız ödüller, girdiğiniz galeriler nelerdir?
Aslına bakarsanız bu zamana kadar herhangi bir yarışmaya katılmadım. Çalışmalarımdan bazıları ise VWArtClub’ın içerisinde bulunan galerilerin bir kaçında yer aldı.
9- Çalışmalarınızı nihai sonuca ulaştırırken kullandığınız render motoru yazılımı ya da yazılımları nelerdir? Ayrıca hangi render motorunu neden tercih ediyorsunuz?
Tek kare ürün renderlerinda özellikle hızı bakımından Solidworks içerisinde yer alan PhotoView360 render motorunu tercih etmekteyim. Animasyonlarda ise V-Ray kullanmaktayım, yakın zamanda ise Corona’yı denemeye başlayacağım.
10- Şu an aktif olarak kullandığınız PC donanımı nedir? Bu alana yatırım yapmak isteyen arkadaşlar hangi donanımlara ağırlık vermeliler?
Ana makinem, Intel Xeon Silver 4114 CPU 2.20 GHZ, 2.19 GHZ (2 işlemci) 64 GB RAM, Quadro P5000 16GB Ekran Kartı, Laptop; HP Elitbook 8770 WorkStation
11- Ülkemizde ve Dünya genelinde örnek aldığınız yakından takip ettiğiniz sanatçı veya sanatçılar kimlerdir?
İlham alarak baktığım birçok sanatçı ve firma olmakla beraber ilk aklıma gelenler, Refik Anadol, Ferdi Alıcı, Volkan Kaçar, Serhat Sezgin, Ufuk Pamuk ve yaptığı çalışmaları kendime yakın görmekle beraber o seviyede çalışmalar için daha yolum olduğunu düşündüğüm Cem Tezcan var. Ve yine yerli firmalardan OUCHHH var çok başarılı buluyorum. Yurtdışında ise Vitaliy Yakin, Sergey Nazarov, N3 Design, HelloMasters, Sehsucht, Wireframe aklıma gelenler.
12- CG ve tasarım konularında takip ettiğiniz online platformlar, siteler, facebook grupları hangileri?
VideoCoPilot, VWArtClub, Evermotion, Behance, vs. başlıca takip ettiğim ve ilham aldığım yerler.
13- Ülkemiz CG ve 3D sektörü hakkındaki düşünceleriniz nedir? Ayrıca bu sektörde kendini geliştirmek isteyen arkadaşlara önerileriniz nelerdir?
Bireysel olarak çok başarılı sanatçılarımız olduğunu düşünüyorum ve artık bunun kurumsal düzeyde de artmaya başladığını gözlemliyorum, umarım daha da kaliteli işlerle yurtiçi ve yurtdışında kabul görmüş işlerin devamı gelir.
Sektörde eleştiri konusunda çok fazla açık görüşlü olduğumuzu düşünmüyorum. Yorum yazanların çoğu yapıcı değil mesela, yine üslup olarak da kibar olunmuyor ve genelde çok yüzeysel yorumlar, yapıcı olanlara ise çalışma sahibinin enteresan şekilde üslupsuz ve egolu cevapları çoğu zaman görülebiliyor bunu aşmamız gerektiğini düşünüyorum.
Yeni başlayanlar için ilk söyleyeceğim sabırlı olmaları ve çok fazla deneme yaparak kendini geliştirmeye devam etmeleri gerekiyor. Eleştiriye mutlaka açık olsunlar, yaptıkları çalışmalara devam ederken forum sitelerinden yorum almaya çalışsınlar hatta bir önerim sektörün tamamen dışından olan kişilerden de yorum alsınlar, izleyici olarak çok yapıcı yorumları olabiliyor.
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
Ad *
E-posta *
İnternet sitesi
Δ