Art of CGI  9 Aralık 2017   Ana Sayfa/Röportaj  

Emir Şafak ile Röportajımız

7 yıl önce

Yaptığı çalışmalar ile adından sıkça söz ettiren render, ışık, kaplama, post production gibi konularda uzman CG Artist Emir Şafak ile yaptığımız röportaja geçmeden önce sanatçının sitesine buradan ulaşarak eserlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca sanatçıyı sosyal medyada takip etmek isterseniz şöyle buyurun. Instagram, Facebook, Vimeo, Artstation.

Her şeyden önce, bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

1- Sizi tanımayan arkadaşlar için Emir Şafak kimdir?

Benim için büyük zevk, öncelikle ben teşekkür ederim bana böyle bir fırsat verdiğiniz için. 2008 yılında Maltepe Üniversitesi- İç mimarlık bölümünden mezun oldum. Daha bölüme girmeden hazırlık okurken 3ds Max ile tanıştım, bir kaç yıl geçtikten sonra ne kadar yanlış bir bölümde okuduğumu fark ettim, şimdiki aklım olsaydı yurtdışına gider CG/VFX eğitimi alırdım.

2- Yeni bir çalışmaya başladığınızda, bu sanatsal işleri ortaya çıkarmak için ilerleyiş aşamalarınız nedir?

Öncelikle kafamdaki sahneyi kurguluyorum, bir sahne açıyorum, aklımdaki ilk modeli sahneye çağırarak başlıyorum. Gerisi kendiliğinden gelişiyor, basit test renderlarına başlıyorum, yavaş yavaş şekilleniyor, beni mutlu ettiği zaman bitiriyorum.

emir safak resim

3- Bilgisayar grafikleri ile ne zamandır uğraşıyorsunuz ve bu seviyeye ulaşmanızda ne gibi aşamalar kat ettiniz?

2003 yılından beri uğraşıyorum, ilk dönemler modellemeye ağırlık vermiştim ama sonradan fark ettimki bana göre değil, bu yüzden kendimi, ışık, malzeme ve render konusunda geliştirmek için çalışmalara başladım.

Herkesin hayran olduğu ’’Alex Roman’’ röportajına, modellemekten nefret ederim diyerek başlıyordu, buna çok gülmüştüm, işte benim adamım demiştim hatta, bu ne zaman aklıma gelse çok gülerim. Üniversitede fotoğraf dersi açtırmıştım bölüme, bunun bana çok faydası oldu, temel fotoğraf bilgisi, profesyonel bir render almak için en önemli şeylerden biridir. Bunun yanında iyi bir göz, algıda seçicilik ve sanatkar bir ruha sahip olmanız gerekir.

4- Modelleme, kaplama, render ve post, çalışmalarınız için sürecin daha çok hangi kısımları ilginizi çekiyor?

İleri seviye modelleme bilmeme rağmen benim için en sıkıcı ve ızdırap gibi gelen kısım modellemedir. Ticari işlerde ister istemez yapmak zorunda kalıyorum ama bireysel işlerimde hiç yapmıyorum, hazır model kullanmayı tercih ediyorum, çok iyi 3D scan modeller var ve oldukça iyi sonuçlar veriyorlar. Benim en çok zevk aldığım aşama, render, ışık, kaplama, post production ve color grading.

emir safak resim

5- Yazılımlar birer araç olsa da tasarımlarınızda kullandıklarınız, öğrenmeyi düşündükleriniz nelerdir?

Kesinlikle yazılımlar araçtır, ben genelde bu yazılımları kullanıyorum; 3ds Max, Maya, Cinema 4D, Rhino, V-Ray, Octane Render, Ftsorm Render bazen Redshift Render, Photoshop, After Effects, bazen Nuke ve bir çok plugin kullanıyorum.

Başlangıç seviyesinde Houdini kullanıyorum, VFX çok ilgimi çekiyor, kendi çapımda yaptığım iki tane showreelim bile var henüz kendimi bu konuda hazır hissetmediğim için yayınlamıyorum, daha öğrenecek çok şey verim var, önümde uzun yıllar var, kendimi geliştirmeyi ve ilerletmeyi her zaman sevmişimdir, hiçbir zaman ben oldum demedim ve sanatımı asla bunun önüne geçirmedim, eğer geçirirsem büyük bir hata yapmış olurum, sıfır ego çok iş felsefesinde olan bir insanım.

6- Yerli ve uluslararası arenada aldığınız ödüller nelerdir?

Bir kaç tane yerli sitede bir çok ödül aldım ama kişilerin kavgaları, boş egoları ve saçma sapan tavırları yüzünden yerli platformlarda fazla paylaşım yapmama kararı aldım hatta hiç yapmıyorum desem doğru olur, bu konuya biraz değindim çünkü can sıkıcı olmaya başladı.

Uluslararası ödüllerime gelecek olursak, bir çok defa Evermotion anasayfa galerisine işlerim seçildi ve editörün seçimi ödülüm var, bunun yanında Vray World yeni adıyla VWArtclub ve Autodesk Area gallery buradan da çok ödül aldım.

Ayrıca benim için çok özel bir yeri olan 3D Total Excellent Award ödülünü aldım, bu ödül benim için oldukça değerli, sebebi ise çok seçici olmaları, binlerce belki milyonlarca çalışma yolluyorlar insanlar ama neredeyse hepsini reddediyorlar çok seçiciler, bu ödül benim doğru yolda olduğumu gösteren ve bana çok ilham veren bir ödüldür. Durmak yok çalışmaya devam.

emir safak resim

7- Render sonrası Photoshop ya da benzeri programlar ile düzenleme yapmak sizce gerekli mi? Ve tecrübelerinize göre post prodüksiyon süreci sanatsal işler için ne kadar gerekli.

Bu soru her zaman tartışılan ve renderların altına veya detaylı açıklamada özellikle Photoshop yoktur diye yazılan bir konudur, benim en sinir olduğum bir durumdur.

Hiçbir 3D/CG programı size gerçek contrast, brightness ve tone mapping sonuçları vermez, bu eksiklikleri bir program ile kapatmanız gereklidir, bunun altını çizerek söylüyorum ‘’Photoshop kullanmak’’ bir eksiklik veya aldatmaca değildir aksine profesyonelliktir tam aksine kullanmamak bir eksikliktir.

İzlediğimiz yapımlar, prodüksiyonlar, filmler, reklamlar vs hiçbiri raw görüntü değildir, yüzlerce işlem, filtre ve efektlerden geçmektedir, buradaki en önemli püf noktası ortaya çıkacak görselin kaliteli ve gerçeğe yakın olmasıdır, ne kadar gerçekçi bir ham render elde ederseniz, yapacağınız post prodüksiyon ve color correction işlemi o kadar profesyonel ve kaliteli olacaktır, tabi ki bu konuda uzman olmanız gerekmektedir, ayrı bir göz ve emek gerektiren bir durum.

Hollywood’da izlediğimiz yapımlar en az 12-20 adet pass renderlar birleştirerek compositing yapıldıktan sonra biz son kullanıcılara ulaşıyor, benim çok saygı duyduğum ve hayran olduğum sanatçılardır Compositing Artistler. Ortaya çıkacak bir sanatsal çalışma için son dokunuşlar çok önemlidir, renk düzenlemeleri, kamera filtreleri, lutlar, ışık oyunları, bunun sınırı yok, öncesi ve sonrası arasında uçurumlar var.

Hiçbir renderımı clay render dışında raw olarak bırakmıyorum, bu konuda kendimi halen geliştirmekteyim, boş zamanlarımda sinematik ve çevre aydınlatmasında geliştiriyorum, üzerinde çalıştığım bir sahne var şu an yapım aşamasında, istediğim seviyeye geldiğim zaman  ve beni tatmin ettiği zaman paylaşacağım.

8- Sanatsal kişiliğinizin yanında ortaya çıkardığınız eserlerde kullandığınız donanım nedir?

Şu an işlemci olarak i7 6700k, 32 gb ram, gtx 1080 ve gtx 1070 sıvı soğutma bir sistemim var. Kendi topladığım bir sistem kullanıyorum, eskiden gpu rendera oldukça fazla bir yatırım yaptığım için cpu güncellemedim cpu dışında iyi bir sistemim var bana yetiyor ilerde güncellemeyi düşünüyorum.

emir safak resim

9- Atina’daki firmadan aldığınız iş teklifi süreci ve bundan sonraki yol haritanız nedir?

İşlerini takip ettiğim bir görsel efekt ve animasyon şirketinden teklif almak açıkcası beni oldukca şaşırtmıştı,

Çünkü ben genelde tek kare çalışmalar yapan birisiyim, animasyonu kendi çapımda yapan biriyim ama tahmin ettiğiniz üzere yurtdışında herkes kendi uzman olduğu alanı yapıyor ve olması gerekende bu. Benim uzmanlık alanım ışık ve render olduğu için, oradaki görevim bu alanda olacak.

Bana full CG bir prodüksiyon projesi olduğunu, işlerimi çok beğendiklerini söylediler, ben de çok onore oldum ve gururlandım. Şirketin işleri oldukça profesyonel ve başarılı, bir çok profesyonel işlere imza atmışlar, showreelleri oldukca başarılı, en büyük hayalim bir CG VFX şirketinde çalışmaktı ve tabi ki hemen kabul ettim, uzun bir süre mailleştik ve telekonferans görüşmeleri yaptık, inanılmaz profesyonel, düzgün, kibirsiz, medeni ve çok sıcakkanlı insanlar.

İletşimde olduğum kişi şirket sahibi aynı zamanda VFX yönetmeni olmasına rağmen benimle hep o ilgilendi, uçak biletime kadar o aldı, düşünebilyormusunuz egosuzluğu ve ilgiyi. Bu beni çok şaşırttı ve doğru yoldayım deyip çalıştığım şirketten istifa ederek onların teklifini kabul ettim, yakın bir zamanda kısmetse yolcuyum.

Bundan sonraki yol haritam orada kendimi her gün her saniye geliştirmek ve ilerletmek, orayı bir okul gibi düşünüyorum, bana her açıdan çok şey katacak güzel bir okul, bana teklifi yapan şirket sahibi şu cümleyi söyledi, birebir paylaşıyorum sizlerle, burada seni bir CG CANAVARI yapacağız, bu cümleyi hiç unutmuyorum.

10- Dünya genelinde örnek aldığınız yakından takip ettiğiniz sanatçı veya sanatçılar kimledir?

Sanatçılar: Alex Roman, Marek Denko, Antonio Peres, Arda Koyuncu, Tuba Yalçın, Çoşku Turhan, Andrew Averkin, Ufuk Pamuk, Volkan Kaçar

Şirketler: ILM(Industrial Light & Magic), MPC, Digital Domain, Glass Works, Luma Pictures, The Mill, Scanline VFX

emir safak resim

11- CG ve tasarım konularında takip ettiğiniz online platformlar hangileri? Ayrıca ART of CGI sitemiz hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Evermotion, CG Record, VWArtclub, 3D Total, CG Society, Behance, Art Station, CG Channel, Cg Arena, 3D İmparatorluğu

Siteyi oldukca, beğendim, güzel paylaşımlar, haberler ve sanatçılar var, yolunuz açık olsun.

12- Ülkemiz CG ve 3D sektörü hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Ülkemizde malesef bu sektörler oldukca zayıf ve geri, bunun nedeni ekonomi, başka sebepler ise, vizyon ve arz talep ilişkisi. Bu işi yapan çok başarılı, profesyonel şirketler var ancak CG olarak %5 olduğumuzu düşünüyorum. Hollywood seviyesine gelmemiz çok zor, gelsek bile onlar yine çok daha ileride olacak, umarım bir gün hak ettiği yeri alır.

13- Yeni başlayan ve aktif olarak CG ile uğraşan meslektaşlarınıza önerileriniz nelerdir?

Yeni başlayan arkadaşlara önerim, ilk önce kendilerini dinlesinler, ne yapmak istediklerini belirlesinler ve uzman kişileri dinlesinler.

Hangi program onlara daha yakın geliyorsa onu kullansınlar, bu şuna benziyor bir mağazaya gittiğiniz zaman ilk dikkatinizi çeken şeyi alırsınız, örneğin kıyafet. Ben mesela t-shirt çok severim ve en dikkat çekici, değişik olanı satın alırım, bunu da ona benzetiyorum. Eskiden bu kadar kaynak, internet’de yoktu artık her şey var ben başladığımda vray bile yoktu veya daha burada biz bilmiyorduk.

Benim ilk kullandığım render motoru Brazil Render. Daha sonra V-Ray kurmuştum, şimdi bakıyorum da nereden nereye geldi bu sektör ve teknoloji, artık 3D Scanlar kullanarak modeller yapıp yine bu yöntemle rigliyorlar. Oyuncu kullanmamaya başladı hollywood, gerisini siz düşünün. Çok gözlem yapsınlar, araştırsınlar ve asla vazgeçmesinler.

14- Sizce mükemmel render ve ışık ayarı için püf noktası nedir? (İroni)

Ben dahil bu işi yapanlar ve uzmanlar tarafından, bu her zaman tartışılan ve dalga geçilen bir konudur. Bugüne kadar kullanmadığım bir render motoru kalmadı, hepsi ile aynı sonuçları aldım ve yine alırım, bu sorunun cevabı, ışık ve fotoğraf bilgisinden geçer, ayrıca herkesin yapabileceği  bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Bu işin bir yetenek ve göz işi olduğuna inanıyorum, mesela sesi çok kötü olan birine sürekli şarkı söyletmek nasıl bir eziyetse buda bana öyle geliyor, biraz içten gelmeli, geliştirilemez diyemem asla ama doğanızda olmalı, ben böyle düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.

emir safak resim

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ki yerli CG Artist, Dikey Kurgucu, Görsel Efekt Uzmanı ve Sanat Yönetmenleriyle röportajlarımız devam edecek. Takipte kalın.

 

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir