Art of CGI  13 Ekim 2018   Ana Sayfa/Röportaj  

Niyazi Selimoğlu ile Röportajımız

6 yıl önce

Röportaja geçmeden önce 3D Karakter Sanatçımız Niyazi Selimoğluna ait çalışmalara göz atmak isterseniz buradan buyurun.

1- Sizi tanımayanlar için Niyazi Selimoğlu kimdir?

1984 Rize doğumluyum. Aslen Rize/Fındıklı’lıyım. Uzun zamandır İstanbul’da yaşıyorum. Aslında iktisat mezunuyum ama çocukluğumdan beri oyunlara olan hevesimden bu işe amatör olarak başlamıştım. İlerleyen zamanlarda, yeni çıkan yazılımlarında etkisiyle karakter modellemeye başladım ve şimdi bu alanda çalışıyorum.

2- Ekonomi mezunu olmanıza rağmen sizi 3D Karakter Artist olarak tanıdık. Bu süreç nasıl gelişti, biraz bahsedebilir misiniz?

Ekonomi okumayı hiçbir zaman istemedim aslında. Okulda, derslerden çok yine 3D işlerle uğraşıyordum. Diplomam sadece askerde işime yaradı, onun dışında ekonomiyle ilgili bir iş yapmadım. Okuldan sonra yaklaşık 2 yıl kendimi geliştirmeye çalıştım ve sonrasınra bir oyun stüdyosunda tam zamanlı işe başladım ve süreç böylece başladı.

niyazi selimoğlu render

3- 3D Karakter Sanatçılığı alanında yurtiçi ve yurtdışı tecrübeleriniz nelerdir?

Yurtiçinde çeşitli stüdyolarda 3D Artist olarak çalıştım. Genellikle oyun sektöründeydim. Bazen reklam/animasyon işleri yaptığımda oldu. Yurtdışı serbest çalışma fırsatım oldu. Bazı firmalara ve kişilere dijital heykeller ve 3 boyutlu karakterler yaptım. Dolaylı da olsa büyük stüdyolarla çalışma fırsatım oldu.

4- Sculpt işlerinde çizim tableti gerekli bir donanım. Piyasada çok tutulan Wacom veya başka bir markada kullanıcıların tablet satın alırken dikkat etmesi gereken kriterler nelerdir?

Benim dikkat ettiğim, basınç seviyesi ve kalemin rahat kullanımı. Wacom’un son tabletleri gayet iyi. Bunun dışında imkanı olanların Cintiq kullanmasını tavsiye ederim.

niyazi selimoğlu render

5- Ülkemiz 3D Character Artist/ Dijital Sculpt sektörüne nasıl bakıyorsunuz. Dünya geneli ile kıyasladığımızda ne gibi farklılıklar var?

Bu konuda sonsuz tecrübem yok açıkçası ama Türkiye’de böyle bir ünvan pek yok. Çok az şirkette duyabilirsiniz Character Artist ya da Digital Sculptor gibi ünvanları. Sektörün yapısından sebep ihtiyaç olmuyor. Bu tarz işleri yaptığınız oluyor ama sadece karakter yapmak lüks kaçıyor. İyi iş yapan çok yetenekli arkadaşlar var tabiki. Sadece Dünya genelindeki gibi bir uzmanlık /iş dağılımı Türkiye’de yok. Yurtdışı ilanlarda bolca Character Artist/Modeler vs gibi ilanlar görebilirsiniz ama yurtiçinde ilanlar genellikle 3D Artist şeklindedir.

6- Karakter Sanatçılığından başka CG’nin hangi alanlarıyla ilgileniyorsunuz?

Dokulandırma,ışıklandırma ve render. Ayrıca vakit buldukça saç/kıl yapımıyla da ilgileniyorum.

niyazi selimoğlu render

7- Bizde her zaman yazılım karşılaştırmaları yapılır. Hazır ustasını yakalamışken soralım. Mudbox ya da ZBrush’ın birbirlerine göre üstünlükleri nelerdir. Sizin hangi yazılımı neden tercih ediyorsunuz?

Ben hem Zbrush hem de Mudbox kullanıyorum. Yazılımlar amaçtan ziyade araçtır. Sadece bazı yazılımlar işi daha kolaylaştırabilir sizin için. Uzun uzun yazmaya gerek yok bence Zbrush bu alandaki en iyi yazılım.

Zbrush’ın performansı çok iyi. HD Geometry ile milyar poligonlara kadar çıkıp çok ince detaylar girebilirsiniz modele. Ayrıca Zbrush’ın içeriğinde çok fazla fırça ve araç vardır. İşinizi kolaylaştırır. Mudbox, daha sade bir yazılım.

8- Yerli ve uluslararası arenada aldığınız ödüller nelerdir? Sizin uzmanlık alanınızda bu tarz platformlarda ödüller almak isteyenler nelere dikkat etmeliler?

Bazı uluslararası sitelerden aldığım ufak tefek ödüller var. 3D Total/Excellence Award ya da CGSociety Editor’s Choice gibi. Biraz vaktim olsa yarışmalara katılıp, oralardan ödül almayı çok isterdim.

Uluslararası iyi bir ödül için, tamamen bitmiş bir iş iyi olur. Farzedelim ki bir karakter yapıyorsunuz. Bu karakterin, modeli, dokusu, ışıklandırması vs. iyi olursa ve finalde de güzel bir render/kompozisyonla sunarsanız sizi mutlaka birileri farkedecektir.

niyazi selimoğlu render

9- Eserlerinizi ortaya çıkarırken sıfırdan sonuca kadar nasıl bir süreçten geçiyor?

Concept (Fikir-Taslak-Tasarım) – Model (Yüksek Detaylı-HP) – Model (Retopology-Uv Mapping) – Dokulandırma (Texturing) – Shading – Işıklandırma (Lighting) – Render. Böyle yarı türkçe yarı ingilizce oldu, bazı bölümler için uygun tanım bulamadım.

10- Karakter tasarımı alanında oyunlar için çalışmalarınız oldu mu? Eğer olduysa oyunlar için karakter tasarımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?

Oyun için karakterler yaptım. Genelde tasarım aşamasına ben pek karışmıyordum, karakteri tasarlayanlar yönlendiriyordu. Ben sadece oyun motorlarına uygun,i stenilen görselde karakterleri hazırladım.

niyazi selimoğlu render

11- Aktif olarak kullandığınız, öğrenmeyi düşündüğünüz yazılımlar nelerdir. Ayrıca kişisel işleriniz için hangi donanımları tercih ediyorsunuz?

Zbrush, 3dsmax, Marvelous Designer ve Photoshop kullanıyorum. Bunların dışında kullandığım başka yazılımlarda var. Vakit olursa Substance Painter’ı detaylıca öğrenip bir oyun karakteri üzerinde uygulamak istiyorum.

Kişisel bilgisayarım Intel i7 işlemci, 32 gb ram, NVIDIA 980 GTX ekran kartı, Asus anakart kullanıyorum ama kullandığım bilgisayarım eskidi artık. Tek tek donanımları yazamam muhtelemen ama şimdi bir bilgisayar alsam Intel serisi işlemci, min. 128 GB Ram, NVIDIA ekran kartı (1080 serisi olabilir ) ve iyi bir anakart alırdım. Şimdi ki bilgisayarımda benzer donanımların eski versiyonları.

niyazi selimoğlu render

12- Yerel ve uluslararası arenada kimleri takip ediyorsunuz, kimlerden ilham alıyorsunuz?

Hepsini tek tek yazmak mümkün değil maalesef.Aklıma ilk gelenler, Andy Bergholtz, Tony Cipriano, Alex Huguet, Gio Nakpil, Rick Baker, Samuel Poirier, Kris Costa, Rafael Grassetti. Yerli sanatçılardan Murat Daşkın, Bülent İşcan, Ziya Göncü, Can Tuncer, Cemre Özkurt, Kürşad Karataş, Ensar Yanar.

Gerek sosyal medyadan, gerekse internette bulduğum geçmişten günümüze ilham aldığın çok fazla sanatçı var. Hem dijital hem de geleneksel çalışan sanatçıları sürekli takip ediyorum.Özellikle pinterest bu iş için çok uygun,bulduğum sanatçıları ve işleri oraya kaydediyorum.

niyazi selimoğlu render

13- CG ve tasarım konularında takip ettiğiniz yerli ve uluslararası platformlar, dergiler, siteler hangileri?
Dergilerden 3D Artist ve 3D Creative’i takip ederdim. Artık takip etmiyorum ,dergi olayı biraz eskidi. Artstation ve Zbrushcentral en çok takip ettiğim siteler. Ara sıra Cg Society ve 3D Total’e de göz atıyorum. Takip ettiğim yerli sitelerden sadece eski dost SineFX Forum var.

14- Organik modelleme ve dokulandırma konularında konunun meraklısı arkadaşlara önerileriniz, deneyim ve tecrübelerinizi nelerdir?
Bir insan hangi işi iyi yapmak istiyorsa bol bol pratik yapmalı. Ben de bu şekilde öğrenmeye çalışıyorum. Fırsat buldukça pratik yapılmalı. Çizim öğrenilirse faydası olur, zararı olmaz.
Usta sanatçıların işleri taklit edilebilir. Modellerini satan usta sanatçılar var, alıp inceleyebilirler. Maddi imkan ve zaman varsa online workshoplara katılmalarını tavsiye ederim.

15- Organik Modelleme işleri için Anatomi Bilgisine Bakış Açınız Nedir?

Tabi ki çok önemli. Tasarlayacağınız karakter gerçekçi olabilir, stilize olabilir, insanımsı olabilir ya da tamamen var olmayan birşey olabilir. Siz bu karakteri üretirken anatomiyi referans almazsanız ortaya çıkan sonuç büyük ihtimalle kötü olacaktır. Yapacağınız karakterin inandırıcı olması her zaman önemlidir.

niyazi selimoğlu render

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir