SFX: İngiltere’de yayınlanan her ay 100.000’in üzerinde satan kaliteli bir bilim kurgu ve araştırma dergisi, ayrıca SFX Türkçe olarak da çıkarılmış ama tutmadığından yayınları durdurulmuştur.
Tabi ki bizim bahsedeceğimiz bu değil. Aslında basitçe üretim sırasında set üzerinde özel efektler uygulanır ve post-prodüksiyonda görsel efektler yapılır. Zaten SFX Special FX in kısaltmasıdır. Ve SPFX de olarakta söylenebilir. SFX de ise orada olan o sahne gerçekten yakılır, patlatılır vs. Örnek olarak Oscar almış The Hurt Locker (Ölümcül Tuzak) filminde kullanılan bazı sahnelerde gerçek patlayıcı kullanılmış yani özel efekt uygulanmıştır.
Özel efektler iki kategoriye ayrılabilir: optik ve mekanik. Optik efektler, fotoğraf makinesini ve aydınlatmayı manipüle ederek yapılır; bu da, sahnenizi çıplak gözle göründüklerinden farklı gösterecektir. Bu, kamera mercekleri, ışıklandırma türleri veya çekime belli bir görünüm kazandıran kamera hareketleriyle çalışmayı içerebilir. Özel efekt süpervizörü, yaratıcı kararlar almakla yükümlüdür ve yönetmenle istediği şeyi elde etmek için doğrudan çalışır.
Mekanik efektler, canlı aksiyon çekimi sırasında çalışmayı içerir. Örneğin rüzgar ve kar gibi hava koşullarının manipüle edilmesi mekanik etkilerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Piroteknik ve ölçek modelleri ile çalışmak mekanik etkilerin bir başka yönüdür.
VFX: Visual FX in kısaltması olup görsel efektlerin kısaltmasıdır. Günümüzdeki film yapımının en önemli parçası olarak ortaya çıkmıştır. Yeşil-mavi perde önünde çekilen her türlü görüntünün, chrome key yöntemiyle temizlendikten sonra ister 3D sahneye istenirse de gerçek olarak çekilmiş görüntü üzerine bazı CG programları ile montajlanması görsel bir efekttir.
Tabiki görsel efektlerin kullanılması için illa yeşil-mavi perde önünde çekim yapılmış olması gerekmez. Herhangi bir planda görsel efekt uygulanabilir. Bu efektler Houdini, gibi 3D Animasyon, simülasyon veya Realflow gibi sıvı simülasyonları üreten yazılımlar ile yapılabilir. Tabi ki Phoenix FD gibi 3ds Max, Turbulance FD gibi Cinema 4D programı eklentilerini de unutmamak gerek.
Maya olsun Modo veya LightWave gibi piyasadaki bir çok 3D yazılım eklentisi ile bu şekilde efektler üretilebilmektedir. Daha sonra dikey kurgu yöntemiyle hazırlanan bu efektler plan üzerine kompozitlenir ve Da Vinci Resolve gibi nihai olarak kullanılan renk düzenleme yazılımları ile final sonuca ulaşılır. Mesela altta Houdini ile üretilmiş bir patlatma efektinin Nuke programı ile kompozitlenerek kamyon benzeri bir araç üzerine montaj resmini görebilirsiniz.
Görsel efekt süpervizörü (görsel efekt üreticisi veya koordinatörüyle karıştırılmamalıdır) tüm yaratıcı kararları verir ve istenen görsel görüntüyü aldığından emin olmak için direkt olarak yönetmenle derhal çalışır. Görsel efekt koordinatörü, post prodüksiyonda görsel efekt süpervizörü için çalışır ve aşırı derecede yüksek (bazen bir filmin bütçesinin yarısından fazlasına) ulaşabilen görsel efektlerin maliyetini yönetir.
Burdaki videoda SFX ve VFX’in bazı aşamalarını öncesi ve sonrası şeklinde görebilirsiniz.
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
Ad *
E-posta *
İnternet sitesi
Δ