Art of CGI  28 Eylül 2020   Ana Sayfa/Röportaj  

Serhat Sezgin ile Röportajımız

4 yıl önce

Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkürler. Ben teşekkür ederim. Röportaj teklifinize, elde olmayan sebeplerden ötürü cevap verebilmem biraz uzun zaman aldı mazur görün. Sanatçının olağanüstü tüm çalışmaları için BURAYA buyurun.

1-Sizi tanımayan arkadaşlar için Serhat Sezgin kimdir?

1983 yılında Ankara’da doğdum, aslen Karabük’lüyüm. 2006 Yılında üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli mimarlık firmalarının proje birimlerinde çalıştım. Çalışmalarıma Zebrano Mobilya’da Proje ve Tasarım Yöneticisi olarak devam etmekteyim . İyilik meleğimle Evliyim , Metehan ve Atilla isimli iki yiğidin de babasıyım.

2-Klasik tanışma faslından sonra ne zaman ve neden bu sektöre girdiniz? Günümüzde geldiğimiz noktada ülkemiz şartlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Görsel birşeyler oluşturma çabam ilkokul çağlarından geliyor diyebilirim. İlk ve orta öğretim öğretmenlerimin bendeki yeteneği keşfetmek istememesinden dolayı ertelemek durumunda kaldım. Lise yıllarında hakkını ödeyemeyeceğim Hocam Halil Yavuz sayesinde 3 boyutlu eskiz çalışmaları yaparak içmekan çizimleri oluşturmaya başladım. 2002 yılında Üniversite eğitimine başlamamla birlikte Bilgisayar destekli tasarım ve görselleştirme süreci benim için başlamış oldu. Ama bu dönemde 3D çalışmalarımı Autocad ile yapmaya başladım. Aktif olarak 3DSMax ile tanışmam 2004 yılı sonlarında ,çalışmalar yapmaya başlamamda 2005 yılında oldu. Neden sorusunun cevabı kesinlikle bu işi sevmek oldu.

serhat sezgin röportaj

Günümüzde geldiğimiz noktada içinde bulunduğumuz zaman her ne kadar teknoloji çağı olarak görünse de ,Ülkece tekonolojiye ayak uyduruabilmek ve takip edebilmek hususunda eksikliklerimiz olduğu aşikar. CG sanatlarının Türkiye de gelecek yılların popüler meslekleri arasında olacağını düşünüyorum ama bunun içinde ciddi yatırımlar gerekiyor. tasarım ve sanat alanına olabildiğince yatırım yapılmalı ve genç arkadaşların bu alana teşviki için bilinçli bir yol haritası belirlenmeli.
Sektörde yer edinmek isteyen ve İşverenlerin tutumundan yakınan genç arkadaşlarında, kendilerini daha da geliştirmesi lazım.

3-CG ve 3D sektörünün daha çok mimari alan ile ilgilisiniz, bunun özel bir sebebi var mı ve CG animasyon yapmaya yönelik düşünceleriniz nelerdir?

İçmimari alanlar çalışıyorum ,çünkü işim bu  ..Uzmanlık alanım mobilya ve içmekan tasarımı. Arada araba modellemeleride yapıyorum ama bunlar tamamen hobi amaçlı.. İç mimari değilde araç animasyonları üzerinde ara ara keyfe keder çalışıyorum..

4-Zurnanın zırt dediği yer  Herkes sizin gibi gerçekçi sahneler yapmak istiyor ve render ayarlarınızı merak ediyor. Bu efsaneye bir son noktayı koyacak olsanız, bir çalışmayı gerçekçi kılan etmenler nelerdir.

Gerçekçi render ayarı diye bir şey maalesef yok. Işık bilgisi bu işin olmazsa olmazı, ama ışığın da kendini çok iyi şekilde gösterebilmesi için kaliteli modeller ve materyaller olması gerekiyor. Genelde mekan içerisinde kendini tekrar eden modeller,aksesuarlar kullanmamaya çalışırım, bu benim için önemli, ve mekan gerçek hayatta olması gerektiği gibi olmalı. Sahne içerisinde uğraştığım modellemeler kadar ışık ve kamera konumlamasına uğraşıyorum diyebilirim. Bu söylediğim hususlar hepsi en iyiye yakın bir değerde olduktan sonra ,bir mekanın kötü çıkma gibi bir olasılığı yok.

5-Piyasadaki özel sektörel deneyimleriniz nelerdir? Daha çok serbest çalışmayı (freelancer) mı tercih ediyorsunuz?
2006 yılından itibaren çeşitli mimarlık firmalarının proje birimlerinde çalıştım. Şu anda Zebrano Mobilya’da Proje ve Tasarım Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Freelancer olarak çalışmayı uzun zaman önce bıraktım.
Bu arada sektörde Bir çok zorluk yaşadım, Bilgisayarımdan projelerimi silen tiplerle de karşılaştım, işyerine hacze gelen memurların yanından laptopumu kaçırdığım da oldu ..maddeler halinde yazarsam takipçi arkadaşları sıkabilirim.

serhat sezgin röportaj

6-3D ve görselleştirme alanında online veya birebir eğitimleriniz var mı, varsa koşulları nelerdir?
Eğitimci değilim ,eğitim benim işim değil. İşini çok iyi yapıp eğitim veren arkadaşları tenzih ederek,Piyasada tonla eğitimciyim diye geçinen arkadaşlara da selam olsun..
Çoğunu Dükkanlarının önünde,elektirik, doğalgaz,su tesisatı ,alçı-sıva yapılır ayrıyeten korniş takılır gibi reklam yapan esnaf amcalara benzetiyorum..Özetle her işin ustası ayrıdır..

7-Yazılımlar birer araç olsa da tasarımlarınızda aktif olarak kullandıklarınız, öğrenmeyi düşündükleriniz nelerdir?
Yazılım olarak: 3dsmax,Autocad,Adobe Photoshop,Rhino Kullanıyorum. Lumion’u merak ediyorum ve yakın zamanda denemeyi de düşünüyorum.

8-Render motoru karşılaştırılması hep yapılır. Pek doğru olmasa da hangi render motorunu neden tercih ediyorsunuz? V-Ray, Corona, Arnold, Redshift, Octane gibi benzer motorlar hakkında deneyim ve tecrübeleriniz nelerdir?
Vray,Corona,Fstorm Kullanıyorum. 2005 yılından buyana vray kullanıcısıyım , 2016 yılında değişiklik olsun diye corona yıda ,kullanmaya başladım. Son aylarda vray5 le takılıyorum  arada render ahengini beğendiğim içinde fstorm kullanıyorum.

serhat sezgin röportaj

9-Yerli ve uluslararası arenada aldığınız ödüller nelerdir ve çalışmalarınızın girmiş olduğu galeriler nelerdir? Ayrıca bu alanda ödül alabilen bir tasarımcı olmanın birkaç cümle ile özeti nedir?
CGsociety, Evermotion, VW Art Club, eskilerden CGarena (Şuan faal değil), Yurt dışında birçok basılı medyada Çalışmalarım yayınlandı ve röportaj verdim. Son olarak ta Autodesk ile bir röportaj gerçekleştirdim.
Yerli arenada 3DEMPIRE ‘da ayın içmekan çalışması ve galeri ödüllerim mevcut.
Haricinde birçok yerli-yabancı forum ve sayfalarda çalışmalarım paylaşılmaya devam ediyor. Eskisi kadar herhangi bir yabancı veya yerli platformda çalışma yayınlamıyorum. Çalışmalarımı kişisel instagram hesabımda (BURADA) yayınlamaya devam ediyorum.

Ödül alabilen yada tanınan bir sanatçı olmanın aslında en kısa özeti “Farklı Olmak” .Piyasada baktığım bir çok yeni kullanıcı sanki aynı fabrikadan çıkan seri üretim ürünleri gibi. Çoğunun işleri ve tarzları birbirine benziyor.

10-Şu an aktif olarak kullandığınız PC donanımı nedir? Render çiftliklerinden hiç hizmet aldınız mı?
Şuan kullandığım sistem, AMD Ryzen Threadripper 2950X 16 – Core Processor 3.50GHz İşlemci,
64GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 2080Ti Ekran kartına sahip.
Render Çiftliği olarak Uzun Zaman önce sevgili dostum Ümit Sebkektay Dışında herhangi bir destek almadım .

11-3ds Max’in sizdeki yeri nedir? Tercih etmenizdeki avantajlar ve tecrübelerinize göre karşılaştığınız dezavantajlar nelerdir?
3dsmax benim hayallerimi ,gerçeğe dönüştürmemi sağlayan 15 yıllık dostum.. 2004-2005 yıllarında fazla alternatifim olmamasından kaynaklı bir tercih yapmıştım  tabi o yıllarda 3dsmaxin bana sunduğu herşey avantajdı bende bu avantajı iyi değerlendirdiğime inanıyorum. Benim değilde mimari işler yapan yeni arkadaşlarda “extra pluginsiz ,scriptsiz 3dsmax bir işe yaramıyor”anlayışı. var. Ben render motoru ve floorgenerator dışında extra bir plugin veya script kullanmıyorum. Kendi adımada dezavantajdan ziyade en sinir olduğum husus “File Open Failed”

serhat sezgin röportaj

12-Çalışma hayatınızda bu alanda hatırı sayılır sanatçılardansınız. Piyasada tanınan biri olmak çalışmaları parmakla gösterilir hale gelmek için acemi (junior) bir tasarımcının geçmesi gereken aşamalar ve bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?
Çok teşekkür ederim. Yukarda da bahsettiğim gibi “ Farklı olmak” gerekiyor. Standartlardan ve krişeleşmiş fikirlerden uzaklaşmak gerekiyor.Gerçek hayatı iyi gözlemleyebilmek lazım, bunuda çalışmalara yansıtabilmek önemli. Genç arkadaşlar hedeflerini belirleyerek ,ve belirledikleri hedeflerin kurallarına riayet ederek çalışsınlar. Zorlukla karşılaştıklarında olumsuz etkilenmesin ve pes etmesinler. Karşılaşacakları zorluk kayda değer bir zorluk ise, onunla karşılaşmaktan çekinmesinler .Rahat ve pozitif olsunlar.. Emeklemeden ,koşmaya çalışmasınlar. Ben her zaman bu şekilde çalıştım ve bu şekilde devam ediyorum.

13-Uzun yıllar, mesela 10-15 yıl öncesine geriye gidebilsek, hayat ve tasarım sektörü açısından kendinize tavsiyeleriniz neler olurdu?
Bak Serhat’çım; iş hayatında hiçbir zaman fazla duygusal düşünme. Herkesin birbirinden öğreneceği şeyler vardır, o yüzden fikirlere açık ol. Tanıdığa iş yapmamanı tavsiye ederim , hatta yapmasan hayrına olur. . Mutsuz olduğun veya seni tatmin etmeyen işyerlerinde kendini çürütme ve hayır demesini bil.

serhat sezgin röportaj

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

“Serhat Sezgin ile Röportajımız” için 2 yanıt

  1. sedat dedi ki:

    ya bu siteye gelen içerikler bana bildirim olarak gelsin, o özelliği açın lütfen, hiç bir sitede bu bildirim açık değil ama buranınkini açarım

    • Art of CGI dedi ki:

      O özellik üzerinde çalışıyoruz ama ne yazılımcı ne zaman yapar bilemiyorum. Bizi BURADAN takip ederseniz mutlu oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir