Profesyonel sanatçı olmak için sanat okulu okumak şart mı?
Kısaca, hayır. Mevcut becerilerinizi ve gelecekteki potansiyelinizi temsil eden iyi bir portfolyo, günümüz yaratıcı sektörlerde, sanat okulu diplomasından daha kayda değer bir konumda. Ancak bunu uzunca cevaplamak meseleyi karmaşık hale getirebilir. (her zaman böyle olmaz mı zaten?)
Okula gitmek, göründüğü kadar kolay olmayan şeyin nasıl öğrenildiğini aktif bir şekilde öğrenmek demektir. Ayrıca akranlarınızla çalışmak, değerli iletişim ağı kurmanıza ve hocanıza doğrudan ulaşabilmenizi sağlar. Fakat başarısız öğrencilerin vermesi gereken krediler göz önünde bulundurulunca, durum hiç de eğlenceli değil.
Doğru olanın, okuldan öğrendikleriniz kadar online olarak da öğrenebileceğiniz olduğu düşüncesidir.
Üç günlük işim ve bakmam gereken 7 çocuğum var. CG öğrenecek vakti nasıl bulabilirim?
“Çok meşgulüm”, bize gelen en yaygın problemlerin başında yer alıyor. Bu sektöre ilk kez katılan meraklı, hevesli ve yüksek motivasyona sahip yeni sanatçılar bile, henüz yeterli olmadıkları halde kariyere atılmanın hayalini kuruyorlar. Ancak öğrenmeye ayrılan zaman, okul, iş, aile, video oyunları veya vücut geliştirme gibi ek hobilerinin yanında ikinci planda kaldığı için, bu durum onları yıldırabiliyor.
Yine de bir günde 24 saatimiz var. “Vakit harcama” düsturumuz tamamen önceliklere bağlı. Eğer bir iş sizin için yeterince önemliyse, bunu yapmak için bir yolunu bulursunuz.
İstediğim gibi hızlı bir şekilde ilerleyemiyorum. Nerede yanlış yapıyorum?
Daha önce de belirttiğimiz gibi öğrenmek her zaman kolay ve tabî gelişmez, adeta sihirli bir şekilde gerçekleşir. Verimli bir öğrenim için, öncelikle nasıl öğrenilmesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Bundan âlâ meta yoktur.
Bâriz, nitelik nicelikten evlâdır. Bir şeyleri nasıl öğrendiğiniz, onları ne kadar zamanda öğrendiğinizden daha önemlidir. Ayrıca her öğrencinin birbirinden farklı öğrenme metodları vardır. Bunlar, gerçekçi hedefleri belirleyen altın değerindeki öğrenme prensipleridir ve işler zorlaştığı zaman motivasyon ekosistemi, sizi bu alanda tutmayı sağlar.
Tablet kullanmalı mıyım?
İlgi alanınıza bağlı olarak, tablet bir lüks veya ihtiyaç olabilir. Eğer dijital boyama, 3D sculpting veya texture oluşturmakla uğraşıyorsanız, tablet sizin için bir ihtiyaç mevkîndedir. Rig, animasyon, dinamikler ve kompozisyon gibi konularda pek yaygın değildir (yine de bu alanlarda da kullanılıyor) Şimdiye dek her şey yolunda.
Ancak tablet almaya karar verdiğinizde, hangi marka tablet alacağınızı ve ne kadar masraf çıkarmanız gerektiğini de bilmeniz gerekir.
Dijital sanat işinden para kazanabilir miyim?
Eğer yeni beceriler öğrenmeye yeterli vakit ayırırsanız, cevap büyük ihtimalle “evet” olacaktır. Aslında freelance dijital sanatçı olmanın önündeki engeller, diğer kariyerlere nazaran daha azdır. Mesela ilginç bir şekilde, CG sektörüne başladıktan bir kaç ay sonra müşterilerini bulmaya başlayan sanatçılar var.
Oldukça çeşitli seçenekler mevcut. İş 3D olduğunda, para kazanmanın bir çok yolu var. Eğer yeterince gayret sarf ederseniz, CG sektörünün gelişmesiyle birlikte, önünüzdeki sınırlar gökyüzünden ibaret olabilir.
İlerleme göremiyor olmam, hayal kırıklığına uğramam için yeterli mi?
Aslındaaaa, evet! Hemen her sanatçı, yetenekleri konusunda belli bir müddet hayal kırıklığına uğradığını hisseder. Ama bu hislerin sizi bitirmesine izin vermemeli, bunun yerine yeteneklerinizin üzerine katmaya devam etmelisiniz.
Hayal kırıklıklarınızı yaratıcı bir ilham kaynağına dönüştürebilirsiniz. Bunun sırrı, kendinize doğru soruları sormak ve gelişiminiz için yapıcı cevaplar vermekten geçer.
3D modelleme ahım şahım uygulamalar gerektiriyor mu?
3D sadece film veya oyun anlamına gelmiyor. (bunlar yetmezmiş gibi!) Mimari görselleştirmeden 3D yazıcı mahsulü tıbbi araçlara kadar, hemen her sektörde gerekli olabiliyor. Öte yandan, ticari uygulamalarla 3D sektöründe çalışmak çok daha düşük ölçekli olabilir.
Çok iyi olmak için her gün pratik yapmalı mıyım?
Pratik işi mükemmel hale getirir! Sıkıcı ama gerçek. Daha önce bahsettiğimiz konuyu unutmayın, akıllıca öğrenin; sıkı bir şekilde değil. Basit bir temel üzerinde birazcık pratik yapmak, hayal kırıklığına uğramadan ve denemeleri aksatmadan ilerleyebilirsiniz.
Gerçekçi hedefler belirlemenin anahtarı: küçükten başlayıp, CG’nin asgarî gayret gerektireceği kadar alışkanlıklarınızı geliştirdiğinizde, hayal ettiğinizden daha hızlı bir şekilde gelişmeye başlayacaksınız.
Bu yazıyı farklı kaynaklardan derleyen Ahmet Ulutanrıverdi’ye teşekkür ederiz.
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
İsim *
E-posta *
İnternet sitesi
Δ