Dünya üzerindeki her dört CG sanatçısının biri düşük ücret aldıklarına inanıyor. Yada piyasa da bolca duyduğumuz yüz liraya mutfak çizimcileri gibi olmamak için yazıyı okumaya devam edin edin ve konsept sanatçısı Eliott Lilly’nin CG dünyasında daha iyi bir maaş görüşmesi ve maddi getiri için 10 kariyer ipucuna birlikte göz atalım.
Son zamanlardaki bir endüstri araştırmasına göre, her dört sanatçıdan biri, yaptıkları iş için adil maddi getiri elde edemediklerini savunuyor. Bu grubun bir parçasıysanız yazacaklarımız Eliott’un son kitabı, Video Oyunları için Kavram Sanatının Büyük Kötü Dünya’sına paralellik göstermektedir.
1. Fikrinizi doğru bir şekilde ifade edin Bir oyun stüdyosu yada VFX, sektörde bu işi yapan bir firma ile iş görüşmesine gittiniz. Öncelikle başarılı olmak için bir iş zekasına ihtiyacınız var. Kendinizi o stüdyo için bir değer olarak görüyorsanız iş görüşmesi esnasında duygusal yöntemlere başvurmanız kötü sonuçlar doğurabilir. “Aileme destek olabilmem için daha çok paraya ihtiyacım var” gibi bir sebepten ötürü daha fazla maaş beklentisine hiç girmeyin. Herkesin belli nedenlerden ötürü daha fazla maaş beklentisi vardır ve sanatsal açıdan yeterli değil iseniz önce kendinizi daha fazla geliştirin. Sonra iş başvurusunda bulunun.
2. Fiyatta pazarlık tekliflerine hazırlıklı olun. Yapabileceğiniz en büyük hata hiç pazarlık etmemek olacaktır. Stüdyolar, başvuruda bulunduğunuz pozisyon için bütçelendirilmiş bir maaş aralığına sahiptirler ve hizmetlerinizi mümkün olan en düşük fiyat noktasında tutmaya çalışacaktır (unutmayın, bu bir iştir). Stüdyoların nadiren ilk kez bu aralığın en yüksek limitini size teklif ederler. (gerçekten sizi istemiyorlarsa).
Freelancer sektöründe de bu böyledir. Her zaman ölücüler olacaktır ve ederi bin tl olan işi iki yüze yapanda var diyeceklerdir. Nazikçe yada siz kalmış bir şekilde gidin o zaman ona yaptırın diyebilmelisiniz. Ölü fiyata bir sürü iş yapmaktansa işin değeri kadar yaptığınız sanatsal işe değer veren kaliteli müşteriler ile çalışmak sizi diğer rakiplerinizden bir adım öne geçirecektir.
3. Asgari maaş tutarı belirlemek Hedef maaşınıza karar verirken, ilk hedefiniz işinizin arzu ettiğiniz yaşam kalitesini sürdürebilmesidir. Mevcut giderlerinizi tamamlayın ve bunu, stüdyonun bulunduğu ülke veya ülke için temel ücret gereksinimlerinizi hesaplamak için kullanın. İlk teklif bu rakamın üzerindeyse, daha kolay pazarlık yapabilirsiniz. Aşağıdaysa, stüdyoya öyle söyleyin.
Kendinize çok güveniyorsanız tabi diyeceğimiz bir şey yok ama yaptığım araştırmalar neticesinde örneğin İstanbul’da görsel efekt işi arıyorsanız ve 5+ yıl deneyime sahipseniz firmalar açısından ideal beklentiniz 7-9 bin arasında olmalıdır.
4. Araştırmanızı yapın! Başvurduğunuz benzer işler için ortalama maaşı da bakmalısınız. Sanayi anketleri bu tür bilgileri bulmak için harika bir yerdir.
Rolüne ek nitelikler getirdiğini düşünüyorsanız, karşılaştırılabilir becerilere ve endüstri deneyimi düzeylerine sahip sanatçıların maaşlarını araştırın. Bunun için dünya genelinde Glassdoor, Salary.com ve PayScale gibi siteleri inceleyebilirsiniz. kontrol ettim. Son olarak, şirketin ekonomik gücünü hissetmek için şirketin kendisini araştırın. Büyüme eğiliminde olan şirketlerin size daha düşük teklifte bulunabileceklerini unutmayın.
5. En güçlü olduğunuz zaman pazarlık yapın Pozisyonu güvenceye alıncaya kadar belirli rakamları tartışmaktan kaçınmaya çalışın. Firmanın sizi gemide görmek istediğine ikna olduysanız müzakere etmek çok daha kolay olacaktır. Yani … önce sağlam kazığa bağlayın 🙂 sonra para muhabbeti yapın. Unutmadan hedef maaşınız ne olursa olsun, bu rakamı kesin olmayan bir şekilde belirtin.
6. Her zaman şirketin ilk teklifi yapmasına izin verin İlk hareketi asla yapmayın. Eğer stüdyo size hangi maaşı beklediğini sorarsa, onlara şu soruyu sorun: “Bu pozisyon için bütçeniz ne kadar?” Buradaki beklenti onların daha yüksek olması ve kendinizi ucuza satmanızın engellenmesidir. Maaş gereksinimlerinizi form doldurmalarında boş bırakın ve sorulduğunda soruyu kibarca erteleyin. Her zaman ilk teklifin firma tarafından yapılmasını bekleyin.
7. Asla hemen kabul etmeyin ve karşı teklifte bulunun Mümkünse, toplantı sırasında bir teklifte bulunmaktan kaçının. Teklifi aldığınızda, bunu yapan kişiye teşekkür edin, stüdyo ile çalışma isteğinizi yeniden ifade edin, sonra onlara düşünmek için zamana ihtiyacınız olduğunu söyleyin.
Öncelikle işverenlere iş teklifleri için teşekkür edin ve stüdyo ile çalışmayı dört gözle beklediğinizi belirtin. Gerçekte istediğiniz rakamdan birkaç bin tl daha yüksek bir teklifte bulunun ki pazarlık sonunda asıl beklediğiniz makul seviyelere inebilsin.
8. Güçlü yönlerinizi dinleyin İş Görüşmesinde karşı teklif yaparken, şirkete getirdiğiniz değere odaklanın.Üst düzey bir sanatçıysanız, bireysel çabalarınızın aldığınız ödüllerin işi almanızda payı büyüktür.
Yeni başlıyorsanız, coşkularınızı ve çalışma ahlakınızdan bahsedebilirsiniz. Şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: “Bu proje hakkında genç, enerjik ve tutkuluyum. Bunu dört gözle beklememekle birlikte, iş sıkışıklığına göre uzun saatler çalışmamda sorun olmayacaktır.” gibi bir açıklama iş verenin ikna olması konusunda faydalı olacaktır.
Şimdiden piyasadaki freelancer işlerinizde ve iş görüşmelerinizde başarıları dileriz.
Diğer blog yazılarımıza buradan Konsept CG Artist Elliot’un portfolyosuna da buradan ulaşabilirsiniz.
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?
Bilgi için çok teşekkürler.
Çok güzel açıklamışsınız herşeyi elinize sağlık. 2020 için araştırma yapıyorum ve su an iyi bir post production firmasinda iyi bir pozisyonda çalışıyorum 6. yılıma geçtim. Maaşımın ülke standartlarında olduğunu düşünmüyorum fakat bunu nereden araştıracağımıda bulamıyorum. Yıl sonu maaşıma zam isteyeceğim rakamı nereden araştırabilirim?
Türkiye için olmasa da http://www.glassdoor.com adında tüm dünyada aktif olarak kullanılan bir çok sektörde ortalama maaş miktarını öğrenebileceğiniz bir platform var.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
İsim *
E-posta *
İnternet sitesi
Δ