Art of CGI  27 Nisan 2018   Ana Sayfa/Oyun & Sinema  

55 Bin Çekirdekle Render Edilen Animasyon

6 sene önce

Biraz eski olsa da okunmayan haber yenidir 🙂

Disney firmasının Big Hero 6 animasyon filmi diğer 3D animasyonlardan ziyade, bu film için özel olarak yazılan programların tasarlanması ile ünlü. Animatörler neredeyse toplam 30 program kullanmışlar. Bunlardan en önemlisi ise Hyperion isimli küresel aydınlatma simülasyon aracıdır. Yani Disneyin kendine özel yazdığı bir render motoru. 10 geliştirici bu render motorunu yaklaşık iki yıl içinde yazmışlar.

Daha sonra yine mükemmel bir iş olan Zootopia filminde kullanılmış olan yazılımın ışık izleme metotlarının da İngilizce olarak anlatıldığı tanıtım videosuna aşağıdan bakabilirsiniz. Disneye göre Hyperion alel acele yapılmış bir iş. Çünkü Big Hero 6 filmi bu programın beta sürümüyle render edildi.

Hyperion tüm görünür yüzeylerden dolayı ışığın defalarca yansımasını hesaplamak için karmaşık hesaplamalar yapan küresel aydınlatmanın simülasyon aracını içermekte. Hyperion’un asıl yaptığı ise bir poligon yüzeyine çarpan ışık ışınını 10-20 kez yansıtabilmesi ve bu sayede bilgisayar çekirdeği başına düşen yükü azaltması.

Hyperion hakkında daha ayrıntılı içeriği buradan okuyabilirsiniz. Hyperion’un gücünü aşağıdan görebilirsiniz.

 

Disney şirketine bu tür hesaplamalar için muazzam işlemci gücüne ihtiyaç duydu. Dört render çiftliği kullanan firma toplamda 55 000 çekirdekli işlemci gücüne ihtiyaç duydu ve sırf kümenin yönetimi için Coda isimli özel bir program yazıldı.

Küme günlük 1,1 milyon saat/render edebiliyordu. Big Hero 6 (108 dakika, yani 194400 frame) için toplamda 190 milyon saat/render yapıldı. İşlem gücünü takdir etmek için çalışanlar onun tüm “Rapunzel” (2010) animasyon filmini 10 gün içinde render edebileceğini anlattılar.

Ama render çiftliği burada biraz zorlandı: Çünkü 6 Süper Kahraman filminde 83 000 adet bina, 260 000 adet ağaç, 215 000 adet fener ve 100 000 adet otomobil vardı ve tüm film San Francisco’nun gerçek haritası üzerinde oluşturulmuştu. Firmanın çalışanları önceki nesil teknolojiler ile bu kadar büyük şehrin animasyonunu yapmanın mümkün olamayacağını belirtmişler.

Filmin konusu: Oldukça zeki bir robot tasarımcısı olan Hiro Hamada kendisini bir anda bir suç örgütünün içinde bulacaktır. Kötü adamların amacı yüksek teknolojili “San Fransokyo” kentini yerle bir etmektir. En yakın arkadaşı Baymax ‘ın yardımıyla Hiro, şehri kurtarmak için oluşturulan gönüllüler ordusuna katılır. Onları Hiro’nun diğer arkadaşları da yalnız bırakmayacaktır:  Hiro gibi macera bağımlısı olan Gogo Tamaga, oldukça düzenli, sistemli ve sevimli Wasabi No-Ginger, kimya konusunda uzmanlaşmış Honey Lemon ve fanatik Fred. Disney’in yapımcılığını üstlendiği aile animasyonunda yönetmenler animasyonun mutfağından gelen ödüllü isimler olan Don Hall ve Chris Williams ikilisi.

Filme ait Türkçe dublajlı fragmanı aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir